Blauwe lucht

Waarom is de hemel blauw? De krant NRC Next zocht dat uit na een vraag van een lezer.

Vanuit de ruimte gezien is de hemel boven de aarde zwart, niet blauw, schrijft NRC Next. De zon is dan wit, niet geel. Dat komt door de dampkring, een dikke laag moleculen die het zonlicht breekt. Lichtstralen botsen op de dampkring, het zonlicht raakt verstrooid en verandert van kleur.

De kleur van licht wordt bepaald door zijn golflengte. Zonlicht verenigt het hele spectruk van kleuren (golflengten) in de kleur wit. Rood aan het ene einde van het spectrum met de langste golflengte, en blauw aan de andere kant met de kortste golflengte. Hoe korter de golf, hoe sterker de afbrekeing en verstrooiing. Blauw licht raakt dus het meest verstrooid. Het schiet alle kanten uit, en dat zien we.

Je kunt het volgens NRC Next ook aan de zon zien. Vanuit het vliegtuig is de zon wit, maar gezien vanaf de aarde lijkt ‘ie geel. De dampkring haalt het blauw uit het wit met als resultaat een gele zon.

Ook de luchtvervuiling zorgt voor verstrooiing. De mate van vervuiling is zelfs af te lezen aan de kleur van de lucht. Als er meer deeltjes in de lucht zitten worden kleuren verder afgebroken. De laagstaande zon wordt nog roder dan op een normale avond en de lucht wat grijzer. ’s Ochtends is de lucht juist blauwer.