Convergentie

Eerst wind uit het oosten, en een minuut later uit het westen. Het was een opvallende verandering op vrijdag 25 juli 2009 rond 18.00 uur in Zeeland. De hele dag waaide het uit het oosten bij een temperatuur van 26 tot 29 graden, en van het ene op het andere moment stond de wind uit het westen.

Hoe kan dat? Een luchtstroom waarin de luchtdeeltje naar elkaar toestromen heet een convergentie. Het meest komt zo’n luchtbeweging voor rondom een lagedrukgebied, maar ook door een plaatselijke vergroting van de luchtdrukgradiënt (het verschil in luchtdruk tussen twee plaatsen) kan de stroming convergeren. Een warme periode wordt vaak afgesloten door het passeren van zo’n convergentielijn.

Vaak gaat dat gepaard zonder bewolking. Het enige dat opvalt is een plotselinge draaiing van de wind en een stijging van de luchtdruk. Bovendien daalt de temperatuur dan flink. En dat gebeurde op die vrijdag. Zo abrupt als in Zeeland is opvallend. Vaak is het even windstil tijdens de draaiing van de wind. In Zeeland bleef het waaien.