Juni 2013: vrij koud en aan sombere kant

Juni 2013 was vrij koud, iets aan de sombere kant en de neerslaghoeveelheden liepen sterk uiteen.

Temperatuur
De gemiddelde etmaaltemperatuur in Wilhelminadorp is uitgekomen op 15.0 graden tegen 15.6 graden normaal. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20.0 graden of meer) liep uiteen van 8 in Vlissingen tot 11 in Westdorpe, het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25.0 graden of meer) van 1 in Vlissingen en Wilhelminadorp tot 4 in Westdorpe.
De hoogste temperatuur was 29.0 graden op 18 juni in Westdorpe. Daar werd op 11 juni de laagste temperatuur gemeten: 4.7 graden.

Zon
De zon scheen in Wilhelminadorp gedurende 199 uren tegen 216 uren normaal. Daar kwamen 2 zonloze dagen voor. Vlissingen meldde 195 en Westdorpe 198 uren zon. Het zonnigst was het in Nieuw Beerta met 206 uren, Lauwersoog was het somberste plekje met 169 uren zon.

Neerslag
Gemiddeld viel in Zeeland 61 mm tegen 68 mm normaal. De maandsommen van de neerslag liepen in Zeeland uiteen van 32 mm in St. Kruis tot 122 mm in Haamstede. St. Kruis was landelijk gezien het droogste plekje, het natst was in Winschoten met 136 mm.

En verder
Mede door het koude zeewater waren de temperatuursverschillen in Zeeland woensdag 5 juni groot. In Domburg werd het 14.1 graden, in Westdorpe 21.9 graden. Op 6 juni werd het in Domburg en Cadzand 15.5 graden, Westdorpe noteerde de eerste zomerse dag met 25.5 graden!

Vrijdag 7 juni werd de warmste dag tot nu toe in Zeeland met maxima tussen 22.5 graden in Vlissingen en 26.0 graden in Westdorpe. In Domburg was de maximumtemperatuur slechts 15.8 graden.

In de eerste decade van juni is op de meeste plaatsen in Zeeland geen neerslag gevallen, enkele stations meldden 0.1 mm.

Opvallend zijn de lage temperaturen in het noordelijk kustgebied. In Hoorn op Terschelling waren 7 en 8 mei de laatste warme dagen met resp. 21.3 en 20.1 graden. Daarna is het kwik (op 27 en 28 mei na) niet eens meer aan de grens van 15 graden toegekomen!
De gemiddelde maximumtemperatuur over de eerste decade van juni is op Terschelling uitgekomen op 13.4 graden tegen 17.4 graden normaal. In Ell was het ruim 8 graden warmer namelijk 21.8 graden tegen normaal 21.2 graden.

18 juni was voor Vlissingen en Wilhelminadorp de eerste zomerse dag van dit jaar. In Domburg werd het maximaal 23.4 graden. De zon scheen in Zeeland 7 tot 9 uur, vooral in de middag was er vrij veel bewolking.

Zware regen- en onweersbuien trokken op 20 juni over het oosten van ons land. In Brummen werd 59 mm afgetapt, in het Drentse Oosterhesselen viel tussen 15 en 18 uur 86 mm!
In Zeeland bleef het droog en Westdorpe was met 26.2 graden het warmste plekje van Nederland.

Het activerende koufront bracht in de nacht van 20 op 21 juni nacht ook in Zeeland plaatselijk grote hoeveelheden regen, waarbij de verschillen op korte afstand groot waren: in Anna Jacobapolder viel 3, in Stavenisse 4 en in Tholen Stad 5 mm. Maar op het westelijk deel van Schouwen-Duiveland waren de neerslagsommen veel groter: Noordgouwe meldde 24, het dichtbij gelegen Brouwershaven 69 mm en Haamstede 73 mm. Normaal valt in de hele maand juni 68 mm.
Ook op Walcheren viel plaatselijk veel regen: Middelburg meldde 42, Vrouwenpolder 46 mm.

Op 24 juni was het ‘s middags in Wilhelminadorp maximaal 12.8 graden, nog iets lager dan op 23 december 2012.

In de nacht van 2 op 3 juli viel er veel regen in Zeeland: de etmaalsommen lopen uiteen van 13 mm in Kerkwerve tot 39 mm in Biervliet.

(C) Meteo Zeeland