Luchttemperatuur meten met smartphone

Door de temperatuur van de smartphone-batterij te registreren kan ook de luchttemperatuur worden berekend. Dat meldt het KNMI,

De gratis applicatie OpenSignal, bedoeld om de sterkte van draadloze netwerken te monitoren, slaat accutemperaturen op. Uit duizenden metingen van de temperatuur van de accu’s van is met een wiskundige formule de luchttemperatuur in steden af te leiden.

Stadskern
De techniek zou in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het meten van de actuele temperatuur op verschillende plekken in steden. In en nabij stadskernen kunnen grote temperatuurverschillen optreden. Voor onderzoek naar hitte en gezondheid is het van belang om de temperatuurverdeling in stedelijke gebieden zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen.

Op basis van 1,3 miljoen accutemperatuurmetingen zijn al daggemiddelde temperaturen berekend voor acht grote steden (meer dan 2 miljoen inwoners) met vaak verschillende klimaten: Buenos Aires (Argentinië), London (Verenigd Koninkrijk), Los Angeles (Verenigde Staten), Parijs (Frankrijk), Mexico City (Mexico), Moskou (Rusland), Rome (Italië) en São Paulo (Brazilië).