Weerstation Wilhelminadorp gesloten

Het weerstation van het KNMI in Wilhelminadorp is op 6 januari gesloten. Om 10.40 uur kwam de laatste waarneming binnen. Ook de waarnemingen op de meetpaal Texelhors zijn beeindigd.

Het sluiten van het weerstation in Nieuw Beerta is opgeschort. In juli neemt het KNMI een beslissing. Voor wat de stations Lauwersoog en Arcen betreft wordt nog bekeken of andere instanties de stations willen overnemen. Ook zijn op de stations Hoorn (Terschelling) en Westdorpe de waarnemingen van de bedekkingsgraad gestaakt. In Herwijnen wordt het zicht en het weertype niet meer waargenomen.

Weerstation Wilhelminadorp
De waarnemingen in Wilhelminadorp zijn begonnen in 1962. Het was toen een z.g. klimatologisch station, ook wel termijnstation genoemd. In november 1989 werd het station verplaatst van de proeftuin naar open gebied iets ten noorden van de oude locatie. De waarnemingen werden toen geautomatiseerd. Het is de enige plek in Zeeland waar ook temperaturen op diverse diepte in de bodem worden gemeten.

Voor Zeeland is het door de ligging op Zuid-Beveland het meest representatieve station. De waarnemingen in Vlissingen zijn slechts de beschouwen als een puntmeting vlak aan de Westerschelde in een verstedelijkt gebied en derhalve absoluut niet representatief voor Walcheren. Westdorpe is als representatief te beschouwen voor zuidoostelijk Zeeuws-Vlaanderen en sluit klimatologisch meer aan bij de Antwerpse agglomeratie en de Belgische Kempen. Als je bedenkt dat het KMI in Zelzate ook een weerstation heeft dan is het opheffen van juist Wilhelminadorp niet te begrijpen.