Zomer 2014: vrij warm en vrij zonnig, maar ook nat

De zomer was vrij warm met in Vlissingen een gemiddelde temperatuur van 17.6 graden tegen 17.3 graden normaal. In Westdorpe was het etmaalgemiddelde 17.0 graden tegen 16.9 graden normaal.

Opvallend was het grote contrast tussen juli en augustus. Terwijl juli met een gemiddelde van 19.2 graden in Vlissingen op de zevende plaats eindigde in de rij van warmste julimaanden sinds 1855 was augustus met 17.1 graden de koelste sinds 1993. In Westdorpe was augustus zelfs 2.7 graden koeler dan juli.

Warme dagen
Het aantal warme dagen met een maximumtemperatuur van 20.0 graden liep over de drie zomermaanden uiteen van 42 in Domburg tot 62 in Westdorpe.

Zomerse dagen
Het aantal zomerse dagen met een maximumtemperatuur van 25.0 graden of meer was 7 in Domburg, 8 in Vlissingen en 17 in Westdorpe.
In Domburg en Westdorpe kwamen twee tropische dagen voor met een maximumtemperatuur van 30.0 graden of meer, Vlissingen had een tropische dag, hoewel die hoge temperatuur pas ’s avonds om kwart voor acht werd bereikt.

De hoogste temperatuur werd op 19 juli in Domburg gemeten: 33.4 graden. De landelijk hoogste temperatuur werd ook op een kuststation gemeten: 36.5 graden op 19 juli in Hoek van Holland.

De laagste temperatuur was 5.9 graden op 21 juni in Westdorpe.
Opvallend was het warme weer in het noordoosten van ons land, dat sloot aan bij de warmte in Scandinavië. In Nieuw Beerta kwamen in de drie zomermaanden 27 zomerse dagen voor en in juli had dat station de hoogste gemiddelde maximumtemperatuur.

Voor- en nazomer
De maand mei bracht het in Domburg tot een, in Westdorpe tot twee zomerse dagen. September leverde mooi nazomerweer met in Domburg en Vlissingen twee, in Westdorpe nog drie zomerse dagen. Nieuw Beerta kon nog vijf van die warme dagen bijschrijven. Tot en met 20 september viel er nauwelijks regen, pas de nacht van 20 op 21 september bracht regen van betekenis: van 2 mm in Tholen-stad tot 16 mm in Ritthem en Breskens.

De zon scheen in Vlissingen 663.2 uren tegen 646.1 uren normaal. Juni was zonnig, in juli lag het aantal uren zon iets onder het langjarig gemiddelde, augustus bracht het normale aantal uren zon.
Het zonnigst waren de drie zomermaanden in Hoorn op Terschelling (722.3 uren), op de luchthaven bij Maastricht scheen de zon maar 585.0 uren.

De zomer was nat met in Zeeland gemiddeld 295.8 mm tegen 217.0 mm normaal. De neerslagsommen lopen uiteen van 246.7 mm in Kerkwerve tot 347.7 mm in Wolphaartsdijk. De grootste dagsom werd op 28 juli in Cadzand afgetapt: 68.2 mm. Landelijk was de zomer het natst in Beek ( Zuid-Limburg): daar viel 508.5 mm (normaal 218.2 mm).
In Formerum op Terschelling was de zomer droog met 167.5 mm tegen normaal 207.3 mm.

De grootste dagsom was 107.7 mm op 28 juli in Nieuwendijk.