Eerste zomerse dag

Op woensdag 15 april steeg de temperatuur in Westdorpe tot 25.5 graden, de eerste zomerse dag in ons land. In het oosten van Noord-Brabant en in Zuid-Limburg bleef het kwik net onder de grens van 25 graden. De temperatuur van Westdorpe sloot mooi aan bij de in Belgie gemeten waardes: zo werd het in Zelzate 25.2 graden. Ook aan de Belgische kust bij een zwakke aflandige wind hoge maxima: Koksijde meldde 24.5 graden.
De invloed van het koude zeewater bleek duidelijk in de loop van de middag. In Vlissingen steeg, toen de wind naar het noordwesten draaide (aanvoer over land) nog tot 22.6 graden. Op datzelfde moment was het in Cadzand (aanvoer over zee) 13 graden.

Acht jaar geleden werd het op 15 april in Westdorpe maar liefst 29.7 graden, een record voor Zeeland, en ook toen de hoogste temperatuur van het land. In de record warme aprilmaanden van 2011 en 2007 (de warmste maanden sinds tenminste 1706) kon het Zeeuws-Vlaamse weerstation resp. 7 en 6 zomerse dagen noteren. Het oude record was 3 in de ook al warme aprilmaand van 1993.