Vlaanderen moet luchtkwaliteit verbeteren

Opnieuw is een overheid op de vingers getikt op milieu- en klimaatgebied. Vlaanderen moet binnen een jaar plannen maken om de luchtkwaliteit te verbeteren, heeft de rechtbank in Brussel bepaald. De zaak was aangespannen door milieu-organisatie Greenpeace.

-lees verder onder de foto-

Fragment uit de uitspraak van de rechter op 10 oktober 2018.

Volgens de rechter doet de Vlaamse regering nu te weinig tegen vieze lucht, en meet ze onvoldoende. De rechter (zie uitspraak) wil ook dat Vlaanderen meetgegevens over 2016 deelt met de Europese Unie. Greenpeace zegt dat uit die gegevens blijkt dat de normen voor luchtkwaliteit op meerdere plekken worden overschreden.

Neuzen
Luchtkwaliteit staat de laatste tijd volop in de aandacht in Vlaanderen. Afgelopen weekend waren er in heel België burgeracties, en onlangs kwam de krant De Standaardmet de resultaten van een groot onderzoek Curieuze Neuzenwaaraan 20.000 mensen in heel Vlaanderen meededen.

Nederland
In Nederland bepaalde de rechter gisteren dat de regering meer moet doen om de CO2-uitstoot binnen twee jaar fors te verlagen.