Canicule: in Frankrijk werd het meer dan 45 graden

Frankrijk heeft een nieuw hitterecord. Volgens Meteo France werd het 45,9 graden Celcius in Gallargues-le-Montueux op vrijdag 28 juni 2019 om 16.20 uur. Daarmee werd het record verslagen dat nog maar een paar uur eerder was gevestigd. Frankrijk zucht onder een canicule: een hittegolf.

-Lees verder onder het plaatje-

Record-temperatuur in Frankrijk. Bron: Meteo France.

Normaal is het in Frankrijk, in juni, gemiddeld 8,6 graden koeler. Maar nu is het dus heet. Voor een aantal zuidelijke regio’s is code rood afgekondigd. Scholen hebben uitstapjes afgelast. De Franse overheid geeft tips wat mensen wel of niet moeten doen bij hitte.

-Lees verder onder het plaatje-

Let op elkaar, vraagt de Franse overheid vanwege de hittegolf.

En verder
Ander hittenieuws komt uit Spanje, waar het vooral in het noordoosten erg warm is. Er woeden grote bosbranden. Honderden brandweerlieden en militairen proberen in Catalonië het vuur te bestrijden.

In Nederland neemt de organisatie van Veteranendag op zaterdag 29 juni maatregelen. Militairen mogen hun zomertenue dragen en er is een waterplan, zodat deelnemers aan het defilé voldoende drinken. Duizenden strohoedjes liggen klaar om uitgedeeld te worden.

Voetbal
Het WK voetbal in Frankrijk gaat gewoon door, ondanks de hitte. Voetbalbond KNVB heeft aan de FIFA gevraagd om de wedstrijd Nederland tegen Italië later te mogen spelen, maar volgens de FIFA kan dat niet omdat dat teveel gevolgen heeft voor onder meer tv-uitzendingen. In Valenciennes, waar de Nederlandse vrouwenploeg zaterdag speelt, wordt het ongeveer 33 graden.