Monument voor verdwijnende gletsjer

Het is bedoeld als alarmsignaal: het klimaat warmt op en als we niets doen gaan we er uiteindelijk allemaal aan! Op IJsland is een plaquette onthuld bij de gletsjer Okjokull, die door de opwarming steeds kleiner wordt.

-Lees verder onder de foto-

Het gletsjermonument. Foto: RUV.

Lokale onderzoekers en wetenschappers van de Amerikaanse Rice University willen met het herdenkingsbord een signaal afgeven. “Dit is het eerste monument voor een gletsjer die is verdwenen door de klimaatverandering”, klinkt het.

Wetenschappers zeggen dat ongeveer 400 gletsjers in IJsland hetzelfde lot wacht. In het jaar 2200 zijn ze allemaal verdwenen, is de verwachting. Elk jaar is er op IJsland 11-miljard ton ijs minder, volgens de wetenschappers.

Meer lezen? Dat kan bij de IJslandse omroep RUV.