Onderzoek: keizerpinguïn dreigt uit te sterven

Als de klimaatopwarming doorgaat, dan verdwijnt voor het einde van de eeuw ongeveer 80 procent van de keizerpinguïns. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen waarover het oceanografisch instituut van Woods Hole in de Verenigde Staten publiceert.

De vogels broeden op zee-ijs dat in de winter op Antarctica ontstaat. Dat is een nogal specifiek soort habitat, omdat er voldoende voedsel is, met zeewater dichtbij en tegelijk een verbinding met het land. Door de stijgende temperatuur smelt het zee-ijs en dat verstoort de leefomgeving van de keizerpinguïn ernstig.

De onderzoekers zeggen ook dat als het lukt om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, dus hooguit een stijging van twee graden omhoog in vergelijking met het begin van de industriële revolutie, ‘slechts’ een kwart van de keizerpinguïnpopulatie sterft. Op het zuidpoolgebied leven zo’n veertig kolonies van keizerpinguïns.

In het onderstaande filmpje schetsen onderzoekers de gevolgen van de klimaatopwarming.