Sensoren mysterieuze meting werkten goed

Met de apparatuur die de recordmeting van 42,9 graden in Deelen registreerde op 24 juli was niets mis. Toch blijft het record geschrapt, heeft het KNMI besloten en geldt 40,7 in Gilze-Rijen als de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland.

Het was een opvallende meting: in Deelen, op de Veluwe, werd het in twintig minuten tijd ongeveer vier graden warmer en tikte te thermometer 42,9 graden aan. Nieuwsuitzendingen werden onderbroken om het nieuwe record te melden. Snel daarna besloot het KNMI om de meting te schrappen. Zo’n snelle stijging in zo’n korte tijd kon niet!

Inmiddels heeft het weerinstituut de apparatuur uit Deelen gecontroleerd en met de sensoren is niets mis, meldt het AD en is inmiddels door het KNMI bevestigd tegen de NOS. Echter: een duidelijke oorzaak van die snelle stijging is er niet. Daarom blijft de recordmeting geschrapt.