Klimaattiener Thunberg persoon van het jaar

Magazine Time heeft de 16-jarige Zweedse Greta Thunberg uitgeroepen tot persoon van het jaar 2019. Thunberg is bekend als klimaatmeisje, klimaattiener, klimaatactivist…. en van haar toespraak bij de Verenigde Naties waarbij ze wereldleiders een veeg uit de pan gaf door te stellen dat zie haar jeugd hadden afgepakt.

De jonge Thunberg benadert de wereldproblemen met het gewicht van een volwassene, ook al is ze nog maar een kind, schrijft Time.

-Lees verder onder de foto-

In augustus 2018 spijbelde Thunberg voor het eerst om met een protestbord bij het parlementsgebouw in Stockholm te demonstreren. Ze keerde steeds terug, en haar spijbelactie kreeg navolging. Duizenden scholieren hielden protestmarsen in allerlei landen, ook in Nederland en België.

Sindsdien staat Thunberg symbool voor een generatie die wil dat de politiek wat doet om de wereld te redden. De Zweedse reist de wereld rond (het liefst klimaatneutraal) om haar boodschap te verspreiden.

Sinds 1927 kiest Time een persoon die in een jaar het invloedrijkst is geweest. Onder hen Mahatma Gandhi, Angela Merkel en Winston Churchill.