De radio en de Watersnoodramp: van (mislukte) waarschuwing en rampverslaggeving

Een zware noord-wester storm gecombineerd met springtij en zwakke dijken. Het was in 1953 het recept voor de Watersnoodramp. 1836 slachtoffers, duizenden dode dieren, groot gebied onder water in zuidwest-Nederland.

Weerdienst KNMI waarschuwde al op zaterdag 31 januari en probeerde de Hilversumse radiozenders langer in de lucht te houden. Dat lukte niet. In de nacht naar 1 februari braken de dijken. De rest van Nederland hoorde in de loop van die dag via de radio over de noodsituatie.

-Lees verder onder de afbeelding-

Detail uit de originele weerkaart van het KNMI. Zie ook onder aan de pagina.

Zeeuwen en de ether heeft een special gemaakt over de radio en de ramp.

In de podcast vertelt weerman Jos Broeke over de poging van het KNMI om zoveel mogelijk mensen en instanties (tevergeefs) te waarschuwen. Hij beschrijft het gevoel van de weerkamer in De Bilt. Verder: onderzoekster Anya Luscombe over de rampverslaggeving, en veel fragmenten uit de eerste week van de ramp.

Originele KNMI-weerkaart met weersverwachtingen en waarschuwingen van de rampnacht in 1953 opgesteld door meteoroloog Postma ©KNMI