Zware buien waren zeer lokaal

Al sinds 8 juni ligt boven onze omgeving een omvangrijk vlak lagedrukgebied. Daarin is maar weinig stroming en dat leidt tot grote verschillen in het aantal uren zonneschijn en in de hoeveelheid neerslag. Het laag is gevuld met warme en vochtige lucht die in de loop van de dag onstabiel wordt waardoor zich regen- en onweersbuien ontwikkelen. Met de zuidoostelijk bovenstroming schoven de buien langzaam over het land.
Op 14 juni kwamen de zwaarste buien in Twente en de Achterhoek voor, tot 71 mm op de KNMI-stations, het amateurstation in Meddo meldde 111 mm.
Op 16 juni meldde Schoondijke 50 mm, maar in Biervliet viel maar 1 mm. Chaam kreeg 75 mm, het dichtbij gelegen Zundert 2 mm.

Op 17 juni richtte Pluvius zijn pijlen op delen van Walcheren en de omgeving van Helmond. Daar viel 89, in Deurne 88 mm.
In Zeeland liepen de neerslagsommen uiteen van 11 mm in Stavenisse tot 58 mm in Kloosterzande. Middelburg en Breskens meldden 55, Terneuzen 54, Haamstede 49, Westkapelle 46 mm, Ovezande 44 en Cadzand 42 mm.

Opmerkelijk was de 100.2 mm gemeten met de elektronische regenmeter op het KNMI-station in Vlissingen. Daar viel tussen 16.00 en 17.00 uur 51.3 mm, een wolkbreuk die zich in die omgeving heeft ontladen.
De hoogste etmaalsom (sinds 1960) was daar 80.9 mm op 4 juli 2005.