Extreme warmte op 15 september 2020

Rond half september kreeg een groot deel van Nederland te maken met voor de tijd van het jaar zeer warme tropische lucht.
Op 14 september werd het in Wilhelminadorp al 29.6 en in Westdorpe 29.9 graden. Met de zuidoostelijke wind kon de temperatuur aan de Noordzeekust nog wat verder oplopen: in Domburg werd het met 30.4 graden een tropische dag.

De volgende dag werd nog warmere lucht aangevoerd. De droge grond zorgde nog voor een extra bijdrage aan de hoge temperaturen. Zo werd het op de KNMI-stations in Wilhelminadorp en Westdorpe 33.7 graden.
Tegenwoordig kunnen we ook beschikken over amateurstations met betrouwbare apparatuur en een vrije opstelling. Domburg kwam tot 33.2 graden voor de wind vanuit zee ging waaien, ten noordoosten van Middelburg werd het om 16.45 uur 33.9 graden.
Voor half september zijn dit recordwaarden.

Kijken we naar de hele maand september dan vinden op de 5e september 1949 nog iets hogere temperaturen. In West-Souburg (waar in de periode 1947-1958 één van de vijf hoofdstations van het KNMI gehuisvest was) liep de temperatuur op tot 33.0 graden. In Kortgene werd 33.9 en in Sint Jansteen 34.1 graden gemeten. Dit waren klimatologische stations van het KNMI.