December 2021: zacht, nat en vrij somber

Met in Vlissingen een gemiddelde etmaaltemperatuur van 6.6 graden tegen 4.9 graden normaal was december 2021 een zachte maand. Het was voor de elfde achtereenvolgende keer dat december zachter was dan normaal. In Wilhelminadorp en Westdorpe bedroeg het etmaalgemiddelde 6.4 graden.
De laagste temperatuur werd op 22 december in Westdorpe gemeten: -3.1 graden. De hoogste temperatuur werd tijdens het zeer zachte weer aan eind van de maand gemeten: in Westdorpe werd het op de 30e 15.0 graden.
In Wilhelminadorp kwamen zes vorstdagen (minimumtemperatuur <0.0 graden), Westdorpe meldde vijf vorstdagen, in Vlissingen kwam het niet tot vorst.

De zon scheen in Vlissingen 48.0 uur tegen 52.1 uur normaal. Wilhelminadorp meldde 46.9 en Westdorpe 39.3 uren zon. Het zonnigst was het in Eelde met 62.5 uren zonneschijn, het somberst was het op het vliegveld van Maastricht met 33.3 uren zon.

Gemiddeld over Zeeland viel 94.3 mm neerslag tegen 88.2 mm normaal. De maandsommen lopen uiteen van 67.2 mm in Anna Jacobapolder tot 127.3 mm in Cadzand. Elders in het land was het aanzienlijk droger. De minste neerslag werd gemeld door Vroomshoop : 45.5 mm.

De kerstdagen waren in het grootste deel van het land zeer zonnig met lichte tot matige vorst, in het noorden bleef het overdag vriezen en waren de kerstdagen derhalve ijsdagen. Precies over Zeeland hing een dik wolkendek, dat het koufront markeerde en dat niet of nauwelijks van plaats veranderde. De koude lucht sijpelde wel naar binnen en op de drempel van de eerste naar de tweede kerstdag was het -.0.2 gr in Wilhelminadorp, 0.0 in Westdorpe en 0.5 graden in Vlissingen. Daarna zakte de temperatuur nog iets naar resp. -0.6, -0.3 en 0.2 graden. Vervolgens liep de temperatuur weer op.
Bijzonder waren ook de zeer zachte dagen aan het eind van de maand met maxima van 14 à 15 graden. Omdat er geen of nauwelijks verschil was tussen de dag- en nachttemperatuur zien we dat het beste aan het etmaalgemiddelde op 30 december in Westdorpe: 14.1 graden (normaal 4 graden).