Augustus 2016: vrij warm en zonnig

Met in Vlissingen een gemiddelde temperatuur van 18.9 graden tegen 18.2 graden was augustus vrij warm.
De hoge temperatuur is voor het grootste deel toe te schrijven aan de derde decade (21 t/m 31 augustus) die met 20.7 graden het warmste overeenkomstige tijdvak is sinds tenminste 1906.
In Westdorpe was het etmaalgemiddelde 18.4 graden tegen 17.5 graden volgens het langjarig gemiddelde.

Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25.0 graden of meer) liep uiteen van 4 in Vlissingen tot 7 in Westdorpe. In Vlissingen kwam 1 tropische dag voor (maximumtemperatuur 30.0 graden of meer), in Westdorpe waren dat er 3 en daarmee werd in deel van Zeeland voldaan aan het criterium van een regionale hittegolf.
Dankzij de aflandige wind werd het ook aan de westkust warm: Domburg meldde op de 24e 33.3 graden en in Sluis werd het op de 25e 34.0 graden.
De hoogste temperatuur op de officiele KNMI-stations was 33.7 graden in Westdorpe, landelijk ook de hoogste temperatuur. Op 10 augustus daalde de temperatuur daar tot 8.4 graden. Opvallend waren nog de twee ‘tropische’ nachten op het kuststation Vlissingen met minima van iets boven de 20 graden.

De zon scheen in Vlissingen 268.7 uur tegen 207.4 uur normaal en daarmee was de Scheldestad het zonnigste plekje van Nederland. Westdorpe meldde 242.5 uur zon. Landelijk was het somberst in Nieuw Beerta waar de zon 215.3 uur scheen.

Volgens de voorlopige gegevens was de hoeveelheid neerslag vrijwel gelijk aan de normale waarde van 76 mm.
Door het buiige karakter liepen de maandsommen sterk uiteen, van zó’n 55 mm in Midden Zeeuws-Vlaanderen tot iets meer dan 120 mm in de Kop van Schouwen.