Wisselvallige zomer met een zeer warm slot

Met een gemiddelde temperatuur in Vlissingen van 17.8 graden tegen 17.3 graden normaal eindigt de zomer van 2016 op een gedeelde tiende plaats in de rij van warme zomers sinds tenminste 1901. De zomer van 2003 staat met 19.2 graden op de eerste plaats.
Alle drie de zomermaanden waren aan de warme kant; in juni en juli werd dit vooral veroorzaakt door de hoge nachtelijke temperatuur. In augustus was de derde decade (21 t/m 31 aug) met een etmaalgemiddelde van 20.7 graden record warm.

Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25.0 graden of meer) bedroeg 9 in Vlissingen en 17 in Westdorpe. Daar kwamen 5 tropische dagen (maximumtemperatuur 30.0 graden of meer) voor, in Vlissingen was er 1 tropische dag. Door de aflandige wind konden aan de westkust (in Domburg en Sluis) 4 tropische dagen worden genoteerd.
De hoogste temperatuur op de KNMI-stations was 33.7 graden op 25 augustus in Westdorpe (ook landelijk de hoogste temperatuur). In Domburg werd het op 24 augustus 33.3 graden, in Sluis op de 25e 34.0 graden.
De laagste temperatuur was 7.3 graden op 16 juni in Westdorpe.

Juni was zeer somber, juli en vooral augustus waren zonnige maanden. In Vlissingen scheen de zon over de drie zomermaanden 681 uur tegen 646 uur normaal. Westdorpe meldde 588 uur.

Juni was zeer nat met gemiddeld over Zeeland 107 mm, juli was droog met slechts 35 mm. In augustus was, volgens de voorlopige gegevens, de hoeveelheid neerslag vrij normaal. Door het buiige karakter waren er wel grote verschillen: zo’n 55 in Midden Zeeuws Vlaanderen tot ruim 120 mm in de Kop van Schouwen.