Februari 2018: Uitzonderlijk zonnig, koud en vrij droog

Februari was een koude maand met in Vlissingen een gemiddelde temperatuur van 2.2 graden tegen 4.0 graden normaal. In Westdorpe was het gemiddeld 1.4 graden tegen 3.8 graden volgens het langjarig gemiddelde.
Tijdens de laatste dagen van de maand stroomde met een krachtige oostelijke stroming Siberische lucht over ons land. De laatste dag van februari was veruit de koudste met een etmaalgemiddelde in Zeeland tussen -4.5 en -5.0 graden.
De laagste temperatuur werd in de ochtend van de 28e in Westdorpe gemeten: -8.1 graden. Elders in Zeeland werden de laagste temperaturen rond middernacht tijdens de maandwisseling gemeten: -6 à 7 graden.
Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur < 0.0 graden) liep uiteen van 11 in Vlissingen tot 18 in Westdorpe. In vrijwel heel Zeeland kwam 1 ijsdag (maximumtemperatuur <0.0 graden) voor. Zeer opmerkelijk waren de 3 ijsdagen die op het kuststation Vlissingen werden vastgesteld.

Het was uitzonderlijk zonnig: In Vlissingen scheen de zon 185.7 uren tegen 89.2 uren normaal. Daarmee was het veruit de zonnigste maand sinds het begin van de metingen in 1907, tot nu toe was februari 2008 het zonnigst met 146.2 zonuren.
Van 21 tot en met 28 februari was de zon vrijwel onafgebroken te zien. Wilhelminadorp meldde 183.0 en Westdorpe 169.0 uren zon.
Het minst zonnig was het in Lauwersoog met 146.6 uren.

De maand was vrij droog met gemiddeld over Zeeland 42.0 mm tegen 53.1 mm normaal. De maandsommen liepen uiteen van 33.8 mm in Terneuzen tot 51.1 mm in Wolphaartsdijk, het natste plekje van ons land. De minste neerslag (17.3 mm) werd gemeld vanuit Finsterwolde.   .