Zomer- en wintertijd blijven voorlopig nog

Het verzetten van de klok naar zomer- of wintertijd blijft nog even. De Europese ministers van transport willen meer tijd om een goed besluit te nemen. Op zijn vroegst verandert de tweejaarlijkse verandering van de tijd in 2021.

Aanvankelijk wilde de Europese Commissie het verzetten van de klok volgend jaar al afschaffen. Elke lidstaat kan dan zelf besluiten of ze wintertijd of zomertijd voeren, of blijven schakelen tussen de twee.

Luchtvaart
De ministers, bijeen in Oostenrijk, zeggen dat het te ingewikkeld is om op zo’n korte termijn aan te passen. Zo zou de luchtvaartsector nog niet klaar zijn voor een verandering.

-Lees verder onder de foto-

De Oostenrijkse minister van transport Norbert Hofer spreekt over het uitstel op de Oostenrijkse tv.

Verdeeld
Op de bijeenkomst in Oostenrijk blijkt ook hoe verdeeld Europa is over dit onderwerp. In een reportage op de Oostenrijkse publieke omroep ORF zegt een minister dat er in het zuiden en noorden van Europa heel anders over wordt gedacht, en dat iedereen zo zijn eigen goede argumenten heeft.

Nederland
Wat Nederland gaat doen is nog onduidelijk. Minister Olongren van binnenlandse zaken kondigde eerder al een peiling aan. Nederland wil in elk geval samen optrekken met België, Duitsland en Luxemburg. Vlaanderen wil dat Frankrijk meedoet.

Tijdens een discussie over de toekomst van zomer- en wintertijd heeft een parlementslid een klok meegenomen.