Klok gaat weer achteruit, misschien wel voor het laatst

De zomertijd is voorbij. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om drie uur een uur terug. Vanaf dat moment geldt in Nederland weer de wintertijd. Daardoor is het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker.

Sinds de oliecrisis in 1977 verzetten we de klok twee keer per jaar: in het voorjaar om ’s avonds een uur langer daglicht te hebben en de lichten later aan kunnen, en in het najaar om terug te schakelen naar de ‘normale’ tijd.

Of we de klok blijven verzetten is onduidelijk. De Europese Commissie heeft voorgesteld om de klokverzetterij te staken. Begin 2019 mag elke EU-lidstaat laten weten welke tijd ze voortaan voeren: of altijd wintertijd, of altijd zomertijd, of net als nu elk half jaar wisselen.

Meningen
Op zondag 31 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst naar de zomertijd, en daarna kunnen lidstaten het zelf bepalen. Inmiddels laten allerlei groeperingen en wetenschappers weten wat ze ervan vinden. Zo willen sporters de zomertijd houden omdat ze ’s avonds dan langer kunnen trainen. De Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek zegt bij de NOS dat ze juist de wintertijd willen houden, omdat Nederlanders dan altijd het beste profiteren van licht in de ochtend. Bedrijven verdienen meer als het wintertijd blijft, omdat rondom de wisselingen consumenten minder uitgeven, zegt een deskundige bij de VRT.

In theorie kunnen alle lidstaten van de EU dus een andere tijd kiezen waardoor er een lappendeken aan tijdzones ontstaat. Nederland, België en Luxemburg willen in elk geval dat de drie landen dezelfde tijd houden. Ze hopen dat Duitsland en Frankrijk zich erbij aansluiten.

Marokko
Ondertussen heeft Marokko op het laatste moment besloten om de zomertijd te houden. Afschaffen van de wintertijd komt de gezondheid ten goede, vindt de Marokkaanse regering. Bovendien kun je energie besparen doordat het een uur langer licht is.