Studie: orkanen worden krachtiger en met meer regen

Door de klimaatverandering worden orkanen krachtiger, en ze zorgen voor meer regen. Dat is berekend door het Amerikaanse Berkeley Lab.

Onderzoekers bestudeerden vijftien echte orkanen en tyfonen en lieten supercomputers uitrekenen wat er met dezelfde orkanen zou gebeuren in andere omstandigheden. Daarbij is rekening gehouden met temperatuur van zeewater en lucht, met luchtvochtigheid en de hoeveelheid broeikasgassen.

-lees verder onder de foto-

Fragment uit een simulatie die is gebruikt voor het onderzoek.

Berkeley Lab concludeert dat door opwarming nu al vijf tot tien procent meer regenwater valt bij orkanen dan vroeger, en dat dat kan oplopen met nog eens vijftien tot 35 procent. De windsnelheden kunnen toenemen met achttien tot 28 kilometer per uur, en misschien nog hoger.

Als je meer wil weten:

Embed from Getty Imageswindow.gie=window.gie||function(c){(gie.q=gie.q||[]).push(c)};gie(function(){gie.widgets.load({id:’sIxsENNIS9pz26eDdUIZbw’,sig:’Hhq__R5PovBhRiTOCHXnX5U8Vr7ccIFtKTtqt5yleXg=’,w:’474px’,h:’362px’,items:’AB001599′,caption: true ,tld:’nl’,is360: false })});//embed-cdn.gettyimages.com/widgets.js

Op de foto van Getty Images: orkaan Elena in de Golf van Mexico.