“Klimaatverandering grootste bedreiging volksgezondheid”

De gevolgen van de klimaatverandering vormen de grootste bedreiging voor de volksgezondheid in de 21e eeuw. Het wordt warmer met extremer weer, en gebieden kunnen onbewoonbaar worden. Dat zegt een collectief van artsen, academici en deskundigen van 27 organisaties uit de hele wereld, in een rapport dat is gepubliceerd door The Lancet.

“Snelle klimaatverandering heeft ernstige gevolgen voor elk aspect van het menselijk leven, waardoor kwetsbare bevolkingsgroepen worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, besmettelijke ziekten en verandering van de voedselzekerheid. De beschikbaarheid van veilig drinkwater en schone lucht komt in gevaar,”, staat in het rapport. De groep deskundigen roept op om snel maatregelen te nemen om de klimaatverandering in te dammen. De gezondheidszorg moet zich voorbereiden op groeiende uitdagingen, staat er te lezen.

Doden in Nederland
Nederlandse wetenschappers hebben het rapport vertaald naar ons land. In Nederland vallen elk jaar meer dan 8.000 doden door fijnstof. Daarom moet ons land inzetten op duurzame vormen van transport, en in stedelijke gebieden moet meer groene ruimte komen, is het advies.