Europa sluit deal met Smurfen voor schonere stranden

Europa zet de Smurfen in tegen afval op het strand. De Smurfen zijn blauw, en dat is ook de kleur van de Europese Unie, is het idee. En de kleur van de zee.

De Europese Unie wil over de hele wereld acties organiseren om de stranden schoon te maken. Daar kunnen scholen, natuurclubs en andere lokale organisaties aan mee doen. Als uithangbord zijn de Smurfen uitgekozen. De stripfiguurtjes zijn klein, maar volgens de dochter van Smurfentekenaar Peyo “maken ze een groot verschil bij het leefbaar houden van de wereld”.

-Lees verder onder de tekening-

smurfen.jpg

De nieuwe strandcampagne is een vervolg op eerdere acties van de EU tegen troep in de zee. De Smurfenactie moet wel meer mensen in actie brengen. Europees Directeur-Generaal voor maritieme zaken João Aguiar Machado zegt op de website van de Europese Commissie: “We hebben geen oceaan B, net zoals we geen planeet B hebben”.

ondertekening
De handtekeningen worden gezet voor de samenwerking tussen de Europese Unie en de Smurfen.