Honderen natuurbranden arctisch gebied; veel CO2 komt vrij

In het arctisch gebied, boven de poolcirkel, hebben sinds juni zeker al honderd natuurbranden gewoed. Dat meldt het Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS, waarin ook de EU deelneemt. Grote hoeveelheden CO2, die jarenlang opgeslagen lagen in bevroren gebied, komen nu vrij en die dragen bij aan de opwarming van de aarde.

Op satellietbeelden zijn grote rookwolken te zien in onbewoonde gebieden in Groenland, Canada, Siberië en Alaska. Wel vaker zijn er branden in dat gebied, maar nooit zoveel in zo’n korte periode. In het gebied is het ongewoon warm.

De temperatuur in het arctisch gebied stijgt door de opwarming van de aarde. Dat zijn voor natuurbranden perfecte omstandigheden om zich snel uit te breiden. Het CAMS noemt dat ongebruikelijk en niet eerder vertoond.

Op de foto zijn de branden te zien in Alaska. Bron CAMS.