Onderzoekers Polarstern aangekomen op plek van grootste poolonderzoek

Vijftien dagen na vertrek uit het Noorse Tromsø is een schip vol wetenschappers aangekomen op zijn definitieve plek voor het komende jaar: langs een ijsschots in het noordpoolgebied. Het schip Polarstern zal vastvriezen in het poolijs en meedrijven. Uiteindelijk zal het schip ergens tussen Spitsbergen en Groenland weer loskomen uit het ijs.

-Lees verder onder de foto-

De Polarstern is aangekomen op zijn ligplaats voor het komende jaar.
Foto: Esther Horvath / MOSAiC-missie.

Doel van de missie is achterhalen hoe het poolsysteem werkt. Het gaat onder meer over de wisselwerking tussen zee en atmosfeer. De onderzoekers gebruiken verschillende instrumenten, netballonnen en drones.

-Lees verder onder de foto-

Groen onderzoekers bekijken de ijsschots.
Foto: Sebastian Grote.
Copyright: Alfred-Wegener-Institut / Sebastian Grote (CC-BY 4.0)

Het kostte wel moeite om de juiste plek te vinden. Zestien grote ijsschotsen zijn onderzocht. De schots moet groot genoeg zijn om een onderzoekskamp te kunnen herbergen. De schots die geschikt is bevonden, is ruim twee bij drie kilometer en drijft met een snelheid van tien kilometer per dag.

Volg de missie via hun dagboek.

Schematische voorstelling van de poolmissie.