Acht windhozen op één dag: historisch en uitzonderlijk

Op 4 juni 2019 waren er maar liefst acht windhozen in Nederland. Dat is uitzonderlijk. MeteoGroup en het KNMI zijn bezig met het analyseren van meetgegevens en waarnemingen.

Acht tornado’s in slechts twee uur tijd en op zo’n klein oppervlakte als Nederland. Weerman Reinout van den Born van MeteoGroup zei in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker op Omroep Zeeland dat dat historisch is.

Aan het einde van de middag werd een windhoos boven Zeeland gezien. Later raasde er één over Rheden en liet daar een spoor van vernieling na. “We hadden het vermoeden dat er meer waren geweest”, zegt Van den Born. “Daarom hebben we uitvoerig onderzoek gedaan en bleek dat op acht plekken een tornado was ontstaan”.

-Lees verder onder de foto-

In het NOS Journaal van acht uur op 4 juni 2019 is een foto te zien van de windhoos bij Vlissingen.

Op basis van officiële meteogegevens en waarnemingen van honderden getuigen kwamen onderzoekers van het KNMI en MeteoGroup tot de conclusie van acht windhozen. “Er waren flinke tornadosporen van de Noordoostpolder tot Friesland en Groningen”.

Wat kunnen we met deze kennis? Van den Born: “Je moet ervoor zorgen dat een historische situatie vast wordt gelegd want acht tornado’s in korte tijd is echt uitzonderlijk. Verder kun je er van leren dat zoiets onder bepaalde omstandigheden kan ontstaan en hoe je die in de toekomst kunt herkennen. Het grappige: het was voor die dag niet verwacht.”