Radarbeelden tonen vogelschrik bij vuurwerk

Radarbeelden tonen opnieuw aan hoe vogels in de nacht van oud op nieuw in paniek met duizenden tegelijk de lucht in vliegen. Wetenschappers waarschuwen al jaren voor de jaarlijkse vuurwerkschrik bij vogels.

De Universiteit van Amsterdam publiceert elk jaar radarbeelden van de periode 31 december tot 1 januari. Eén van de radars staat in Herwijnen, vlakbij de Biesbosch. Daar slapen veel watervogels, die -als het vuurwerk knalt- opschrikken en hoog de lucht in vliegen.

Eerder onderzoek uit 2011 wees uit dat vogels die normaal tot hooguit honderd meter hoog vliegen, in de nacht van oud op nieuw honderden meters omhoog gaan. Ze schieten dan in een overlevingsmodus en blijven zeker dertig minuten in de lucht. Dat kost vogels veel energie en hun slaappatroon wordt ruw onderbroken.

Het genoemde onderzoek legt geen direct verband met vogelsterfte. Doodvallen door vuurwerk op zich doen vogels dus niet. Maar vogels kunnen zich in paniek wel te pletter vliegen tegen gebouwen en kabels.