Bijzonder hoge barometerstand in Zeeland

Als je water kookt: dat duurt vandaag ietsjes langer! Zeeland heeft te maken met een uitzonderlijk hoge barometerstand. Op maandagmiddag 20 januari 2020 bereikte de aanwijsnaald in Westdorpe 1048,8 hectopascal, en in Vlissingen 1048,6. Weerman Jos Broeke: “Ik heb de barometer in mijn loopbaan nog nooit zo hoog zien staan”.

-Lees verder onder de foto-

De barometer in de weerkamer van Meteo Zeeland wijst 1049 aan. Foto: Jos Broeke.

Water kookt door de hoge luchtdruk pas bij 101 graden. En er zijn verhalen van mensen die door een hoge luchtdruk meer hoofdpijn krijgen. Schaatsers kunnen beter geen recordwedstrijd rijden: door de hoge luchtdruk is er meer weerstand waardoor je ietsjes langer over een traject doet.

Records
Luchtdruk is de druk waarmee een kolom lucht op de aarde drukt. Luchtdruk varieert van plaats tot plaats. Hoe warmer de lucht, hoe kleiner het gewicht, hoe lager de druk. De hoogste luchtdruk ooit gemeten in Nederland was 1050 op 26 januari 1932 in De Bilt. In Vlissingen werd toen recordstand 1049,1 bereikt. Het wereldrecord is 1084 in 2011 in Mongolië.

Hoge- en lagedrukgebieden zorgen voor luchtstromingen in de atmosfeer. Bij een hoge luchtdruk is het over het algemeen rustig weer.