Podcast over het radioweerbericht

Het weerbericht en de radio, dat is een gelukkig huwelijk. Zeeuwen en de Ether, de podcast-serie met Zeeuwse radioherinneringen, heeft een nieuwe aflevering online gezet. Dit keer over het weerbericht, met ook radioherinneringen van de Zeeuwse weerman Jos Broeke.

Het KNMI was er snel bij met het verspreiden van het weerbericht via de radio. Al in 1925 waren er eigen uitzendingen van het KNMI op de middengolf. Daarna verbond het nationaal weerbureau zich ook aan de radiouitzendingen van de omroepen in Hilversum.

Tot 1995 had het KNMI een dagelijkse rubriek in de vroege ochtend. Paola Bol-Kok van het KNMI was één van de lezers. Ze haalt herinneringen op.

De Zeeuwse weerman Jos Broeke vertelt hoe het Hydro Meteo Centrum Zeeland in de begintijd van Omroep Zeeland de weerberichten maakten. Daarna werd Jos de vaste weerman van de radio. Ook in Zeeuwen en de Ether: Jos’ eigen vroege radioherinneringen, en waarom hij zoveel toestellen in huis heeft.